Kako započeti priču o zemlji sporta osim predstavljanjem njenih osnovnih geografskih elemenata.

Srbija je država locirana u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu  i u srednjoj Evropi, tačnije u Panonskoj niziji.

Srbija se na severu graniči s Mađarskom, na istoku s Rumunijom i Bugarskom, na jugu s Makedonijom i Albanijom, a na zapadu s Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Prestonica Srbije je Beograd.

Severni deo Republike zauzima ravnica, a u južnim predelima su brežuljci i planine. Postoji preko 15 planinskih vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine, a najviši vrh je Đeravica sa visinom od 2.656 metara. U Srbiji preovlađuje umereno kontinentalna klima.

Planinski reljef Srbije objašnjava pojavu mnogih kanjona, klisura i pećina (Resavska pećina, Ceremošnja, Risovača…), a dodatnu lepotu obezbeđuje bogatstvo izuzetno očuvanih šuma u čijem sastavu ima mnogo endemskih vrsta, kao i bogatstvo voda, potoka, izvora, pašnjaka itd.

Plovne reke su Dunav (588 km), Sava (206 km), Tisa (168 km) i delimično Velika Morava (ceo tok 185 km). Ostale velike reke su Zapadna Morava (308 km), Južna Morava (295 km), Ibar (272 km), Drina (220 km) i Timok (202 km). Najveće jezero u Srbiji je Đerdapsko jezero sa 163 km² (sa rumunskim delom: 253 km²).

Srbija ima 5 nacionalnih parkova: Đerdap, Kopaonik, Tara, Šar-planina i Fruška gora. Svi nacionalni parkovi poseduju visoke klimatske i zdravstveno-rekreativne vrednosti.

Srbija je zemlja prirode i prirodnih lepota, reka i jezera, banja i planina.

U Srbiji se nalaze neki od najlepših prizora u Evropi.

Pravo turističko bogatstvo Srbije leži u raznovrsnosti ponude i čaroliji koju svako godišnje doba nosi sa sobom.

Imajući sve ovo u vidu – nije čudo što su neki od najboljih sportista sveta baš sa ovih prostora.

Otud, Srbija – zemlja sporta.

Dobrodošli u zemlju sporta!